Loading...

Ανακοινώσεις / Νέα

1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα στην Κύπρο (Open Data Cyprus Crowdhackathon), 10-11 Σεπτεμβρίου 2016

1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα στην Κύπρο  (Open Data Cyprus Crowdhackathon), 10-11 Σεπτεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου 2016, ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών στην Κύπρο με Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα, στον χώρο του IDEA, στην παλιά Λευκωσία. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας, στα πλαίσια της αρμοδιότητας για υλοποίηση σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η δίκαιη, ανάλογη και αμερόληπτη περαιτέρω χρήση τους από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμμετοχή αρκετών επιχειρήσεων, οργανισμών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων στην Κύπρο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναπτύξουν εφαρμογές σε οποιοδήποτε τομέα της επιλογής τους, αξιοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα του δημοσίου, όπως αυτά που διατίθενται στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων, www.data.gov.cy, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, http://portal.dls.moi.gov.cy/, στην Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών Κύπρου, www.geoportal.gov.cy, καθώς και δεδομένα που είναι αναρτημένα σε οποιαδήποτε κυβερνητική ιστοσελίδα ή και ιδιωτική ιστοσελίδα.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου διαγωνισμού, και σε λιγότερο από 30 ώρες, προγραμματιστές, αναλυτές, designers, φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες, ανέπτυξαν συνολικά 13 εφαρμογές χρησιμοποιώντας διαφορετικά σύνολα ανοικτών δεδομένων που αναβαθμίζουν υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης (π.χ. Επίσημη Εφημερίδα του κράτους), έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες (π.χ. ασφάλειες) και, παράλληλα, κάποιες από αυτές έχουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον υποστηρίζοντας την κοινωνική αλληλεγγύη.

Παράλληλα με το Crowdhackathon, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 18:00, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με τίτλο Οpendata tech 4 all, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την χρήση των ανοικτών δεδομένων, τις νέες τεχνολογίες (π.χ. chatbots) και την παρουσίαση υφιστάμενων καλών πρακτικών, όπως το Πρόγραμμα Δι@υγεια στην Ελλάδα και η πλατφόρμα ZenCity 2.0 στο Ισραήλ.

Στο hackathon συμμετείχαν επίσης 20 μέντορες/σύμβουλοι, οι οποίοι παρείχαν υποστήριξη στις ομάδες διαγωνιζομένων κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους. Για τη σύσταση της κριτικής επιτροπής, επιλέχθηκαν 12 άτομα με εμπειρία και γνώση στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την επιλογή των τριών καλύτερων ομάδων, οι οποίες βραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες σε είδος, αξίας πέραν των 20 χιλιάδων ευρώ. Πρώτη ομάδα αναδείχτηκε η “Big.O”, με μία εφαρμογή που βελτιώνει τα ανοιχτά δεδομένα για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι programmers ευκολότερα. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι “Moufflon View” με την εφαρμογή Open data analytics for SMEs και την τρίτη οι “Lex Latis”, με την εφαρμογή CY Gazette, για βελτίωση της προσβασιμότητας στα δεδομένα της Επίσημης Εφημερίδας του κράτους. 

 Σε σύντομη ομιλία του κατά την απονομή των βραβείων του open data Hackathon, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι τα δεδομένα του δημοσίου πρέπει να είναι ανοικτά, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσει κανείς το γιατί, κάτι που συνάδει άλλωστε με τη διαφάνεια και την λογοδοσία. Επισήμανε ότι το έργο αυτό είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται, ότι απαιτεί συνεργασία από λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας σε όλα τα Τμήματα και ότι έχει γίνει πολλή δουλειά. Πρόσθεσε ότι το εγχείρημα αυτό χρειάζεται χρόνο και ότι μετά από το πρώτο στάδιο του έργου, δηλαδή την διάθεση των δημόσιων δεδομένων, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην σταδιακή βελτίωση της μορφής στην οποία αυτά παρέχονται. Τόνισε τέλος την απήχηση που έχει το έργο αυτό στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την υποχρέωση του κράτους να παρέχει την πρώτη ύλη προς αυτή την κατεύθυνση και επανέλαβε ότι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας χρειάζεται να κτιστεί ολόκληρο οικοσύστημα, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχει η υποστήριξη και η συμμετοχή, τόσο των νέων όσο και της πολιτείας. Συγχαίροντας τους συμμετέχοντες, τόνισε τέλος ότι ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας πρέπει να μάθουν να δουλεύουν παράλληλα.

 

Χορηγοί και υποστηρικτές του διαγωνισμού

Σημειώνεται ότι τα χρηματικά βραβεία προσφέρθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου (BOC Ηackathon Awards), ενώ η Deloitte, η MTN, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι εταιρείες Computrain, eSafe και Proto.io προσέφεραν, επίσης, βραβεία σε υπηρεσίες ή είδος. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν, ακόμη, η Ancoria Insurance, Exerte Partners, η OTS, το IDEA και η Microsoft, καθώς επίσης οι εταιρείες ΚΕΑΝ, ΚΕΟ, THE COPY SHOP, PANAYIOTIDES GIFTS, THE CLASSIC HOTEL, CORINA SNACKS, FALOREMO TRADING, ΠΡΟΣΗΛΙΟ, ΖΟΡΠΑΣ, LOUKOU DONUTS και EVENTORA. Τη διοργάνωση υποστήριξαν, μεταξύ άλλων το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Κύπρου), το Ινστιτούτο Κύπρου, η Πρεσβεία του Ισραήλ, ο Δήμος Λευκωσίας και άλλοι σημαντικοί φορείς και οργανισμοί. Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ΑΝΤ1. Διαδικτυακή κάλυψη παρείχε η Disrupt Cyprus και η Impossible.Works.

Φωτογραφίες

Τελευταία Άρθρα